Chemische Industrie Sector

Alles over de chemische industrie

De chemische industrie is een van de grootste en belangrijkste sectoren in Nederland. Wat is de chemische industrie? (meer informatie ook in dit artikel – Wat is chemische industrie?) Deze sector fabriceert producten op basis van chemische veranderingen aan bestaande grondstoffen. Doordat er heel veel grondstoffen en producten zijn die hun oorsprong vinden in de chemische industrie, is deze sector de op één na grootste in Nederland; alleen de voedingsmiddelenindustrie is groter. Voorbeelden van producten en grondstoffen die worden geproduceerd in de chemische industrie zijn: cosmetica, kunststof, medicijnen, auto’s, glas, metaal en meer.  (meer informatie ook in dit artikel – Wat is chemische industrie?)

Alle chemiebedrijven op één plek

De bedrijven die werkzaam zijn in de chemische industrie bevinden zich vaak op een daarvoor gecreëerde chemielocatie. Dit zijn grote complexen waar heel veel verschillende grote en kleine bedrijven zich gevestigd hebben. Het grote voordeel hiervan is, is dat zij onderling het beste uit hun producties kunnen halen en elkaar hierin helpen. Voorbeelden van deze chemielocaties zijn: Chemiecluster Chemelot, Chemiepark Delfzijl en Emmtec. Vaak hebben deze complexen een ideale ligging, ten opzichte van grote steden of belangrijke wegnetwerken.

Zie ook ons overzicht van alle chemiebedrijven in Nederland.

Het VHCP

De meeste chemiebedrijven zijn aangesloten bij het VHCP, het Verbond van Handelaren in Chemische Producten. Dit verbond is een organisatie die nauwe banden onderhoud met andere organisaties in Europa, maar ook Europese overheden om zo altijd up to date te zijn over eventuele veranderingen.

Grote chemiebedrijven in Nederland

Welke bedrijven in de chemische industrie zijn wereldwijd bekend? Een bekend voorbeeld is SABIC, een miljoenenbedrijf dat chemicaliën, grondstoffen en hoogwaardige kunststoffen produceert. Maar ook AirProducts en Nufarm zijn grote spelers die een vestiging in Nederland hebben, meer over de grootste chemie bedrijven hier.

Distributie van chemicaliën

Onder de chemische industrie valt ook de distributie van chemicaliën, ook wel chemische distributie genoemd. Dit wordt verzorgd door erkende bedrijven als IMCD en Akzo Nobel. Zij zorgen ervoor dat chemische en gevaarlijke vloeistoffen door gecertificeerde chauffeurs door heel Nederland bezorgd worden. Deze stoffen worden van te voren ook goed verpakt en eventueel verdund waar nodig.