Grootste chemie bedrijven

Dit zijn de grootste chemische bedrijven in Nederland

Nederland telt in totaal zo’n 400 bedrijven die zich in de chemische sector bevinden. Het gaat hierbij om een combinatie van grote ketens, maar ook middelgrote bedrijven en kleinere start-ups. Wat zijn de grootste chemische bedrijven in Nederland en wat zijn hun feiten en cijfers? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt zodat je direct kunt zien wat de chemiereuzen in Nederland zijn. Meer over de verschillende chemie bedrijven in Nederland is tevens hier te vinden.

SABIC

Het Arabische bedrijf SABIC is wereldwijd marktleider in gediversifieerde chemicaliën, met vestigingen in meer dan 50 landen over de hele wereld. SABIC staat voor Saudi Arabian Basic Industries Corporation. Het bedrijf is ook in Nederland gevestigd, op chemiecluster Chemelot. Belangrijke feiten en cijfers van SABIC:

 • 34.000 medewerkers in dienst
 • 1,5 biljoen euro omzet in 2018
 • werkzaam in 50 landen

AkzoNobel

akzo nobel logoAkzo Nobel is een van de grootste bedrijven in Nederland en ook een grote speler in de chemische industrie. Deze multinational produceert verf en coatings, maar ook andere chemische producten die dagelijks worden gebruikt, zoals papier, glas en cosmetica. Tweederde van de omzet wordt gehaald uit verf, en de rest met de andere producten. AkzoNobel is gevestigd in chemiepark Botlek in Rotterdam. Belangrijke cijfers:

 • 46.000 medewerkers in dienst
 • 2,2 miljard euro omzet in 2018

LyondellBasell

Chemiereus LyondellBasell is van Nederlandse en Amerikaanse afkomst, maar heeft ook een hoofdkantoor in Rotterdam staan. LyondellBasell produceert de kunststoffen polyetheen en polypropyleen. Daarnaast produceren ze ethyleen, zuurstof en brandstof. De fabrieken van LyondellBasell staan in Botlek, Maasvlakte en Moerdijk. Belangrijke cijfers van LyondellBasell:

 • 15.000 medewerkers in dienst
 • 34,5 miljard dollar omzet in 2018

Air Products

Het Amerikaanse Air Products, officieel Air Products and Chemicals, Inc. genoemd, verkoopt gassen en chemische stoffen voor industriële doeleinden. Zij hebben ook een vestiging in Nederland, bij chemiepark Botlek in Rotterdam. Belangrijke cijfers van Air Products:

 • 15.000 medewerkers in dienst
 • 8,2 miljard euro omzet in 2018
 • werkzaam in 50 landen

Koninklijke DSM B.V

DSM is een Nederlands chemiebedrijf, gevestigd in Chemelot, dat ook internationaal actief is op het gebied van onder andere voeding, gezondheid, cosmetica en materialen. De voeding- en gezondheidssector is goed voor tweederde van de totale winst. De materialen, gebruikt voor auto’s, vliegtuigen, zeevaart en sport vormen een derde van de totale omzet. Belangrijke cijfers van DSM:

 • 20.000 medewerkers in dienst
 • 9,33 miljard euro omzet in 2018

Grootste chemie bedrijven ter wereld

Op basis van omzet de grootste spelers van de wereld:

 1. BASF (78 Miljard Omzet)
 2. Sinopec (58 Miljard Omzet)
 3. DOW CHEMICAL  (58 Miljard Omzet)
 4. SABIC (43 Miljard)
 5. ExxonMobil (38 Miljard Omzet)

Bekijk ook ons overzicht van alle chemische bedrijven in Nederland.