Petrochemie in Nederland

Alles over petrochemie in Nederland

Petrochemie is een tak van de chemische industrie dat zich bezighoudt met de verwerking van petroleum, ook wel aardolie genoemd, en de producten die hieruit voortkomen. Aardolie en aardgas worden veelvuldig gebruikt in Nederland: meer dan zestig procent van de elektriciteit wordt uit aardgas gehaald. Aardolie en gas zijn dus twee belangrijke brandstoffen.

Het winnen van aardgas en olie

Bestanddelen van dieren en planten vormen de basis voor het ontstaan van aardgas. Deze resten van plant en dier zijn vele jaren ondergronds aanwezig en veranderen langzaam in verschillende stoffen. Het begint bij steenkool en door de aanwezige druk wordt de steenkool warm en ontstaat er aardgas. Ook aardolie is een mengsel van koolwaterstoffen die door de jaren heen zijn ontstaan. In Nederland moet ongeveer 3 tot 4 kilometer in de grond geboord worden om bij het aardgas te komen. Omdat gas uit zichzelf een weg naar boven probeer te vinden, is het oppompen niet nodig. Er worden buizen geplaatst waardoor het gas zelf naar boven komt.

Petrochemie: bedrijven in Nederland

De verwerking van petroleum gebeurt in een raffinaderij. Deze fabrieken zorgen voor de zuivering van een grondstof als aardgas of olie. Dit gebeurt doormiddel van een scheidingsproces als destillatie. Er zijn een aantal raffinaderijen in Nederland, bijvoorbeeld van Shell en ESSO. Hier lees je waar deze zich bevinden:

  • Raffinaderij Shell – raffinaderij Pernis in Rotterdam is een van de grootste raffinaderijen ter wereld, hier staan een aantal olieverwerkende fabrieken.
  • Raffinaderij BP – een raffinaderij in Europoort, Rotterdam, verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie.

Petrochemische industrie

De meeste raffinaderijen bevinden zich dus in de Botlek en de Europoort. De grote oliemaatschappijen zoals Shell hebben zich hier gevestigd. De petrochemische industrie in Nederland gebruikt meer dan de helft van de terreinen in het Rotterdamse havengebied. De onderlinge maatschappijen (ESSO, BP, Shell en meer werken samen op het Maasvlakte Olie Terminal.