Wat is chemische industrie?

Wat is chemische industrie?

De chemische industrie is een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse economie en samenleving. Deze sector produceert en bewerkt grondstoffen en producten door middel van chemische veranderingen aan deze stoffen. Zo worden bijvoorbeeld aardgas en olie gedistilleerd of worden andere stoffen in de fabrieken verdund. Op deze manier wordt het bruikbaar voor de productie van andere producten. De chemische industrie is een van de grootste sectoren in Nederland, alleen de voeding- en genotsmiddelenindustrie is groter. Wereldwijd is Nederland ook een grote speler op het gebied van chemische industrie. Voorbeelden van grote chemiebedrijven zijn Shell, AkzoNobel en DSM.

Dit betekent de chemische industrie voor jou

De chemische industrie is van groot belang voor het dagelijks leven. Er zijn honderden producten waar je bijna dagelijks mee in contact komt, die mogelijk gemaakt zijn door de chemische industrie. Zo is cosmetica een tak van de chemische industrie: make-up en andere verzorgingsmiddelen vinden hun oorspong in deze sector. Verder zijn er nog tal van producten waar de chemische industrie een rol in speelt:

  • glas
  • auto’s
  • medicijnen
  • computers
  • kunststoffen
  • verf en coatings

Chemiebedrijven in Nederland: waar zitten ze?

Bedrijven die actief zijn in de chemische industrie zitten vaak op een speciale locatie. Deze locaties worden ook wel chemieparken genoemd. In Nederland zijn er een aantal grote chemieparken, waaronder Botlek (Rotterdam), Chemelot (Limburg) en Emmtec (Emmen). De chemiebedrijven die hier gevestigd zijn hebben vaak een samenwerkingsverbond met andere bedrijven en streven op deze manier samen naar innovatie en duurzaamheid.